7Season, deelprojecten


drie schaalgebieden voor natuur-inclusief ontwerpend onderzoek

7Seasons is een strategie voor het verrijken van de biodiversiteit en leefbaarheid van een wijk door buurtbewoners te laten participeren in de opbouw van hun ecosysteem. Bewoners worden over een periode van zeven jaar uitgedaagd om blijvend te investeren in kleine en grote veranderingen waardoor huidige soorten in stand kunnen blijven en op termijn nieuwe soorten kunnen gedijen.
In het project Season One wordt de 7Seasons strategie in de praktijk gebracht in de Provenierswijk en de aanliggende Agniesebuurt. Door ontwerptools te ontwikkelen (zie Werkboek) en er vervolgens mee aan de slag te gaan wordt al doende geleerd hoe biodiversiteit in de stad vergroot kan worden.
Het onderzoek is verricht door in drie ontwerpateliers, elk met een eigen schaalgebied (de binnenhoven van een bouwblok; een wandelroute door de wijk; een grootschalig object in de wijk, de Hofbogen)
na afronding van het onderzoek zijn verschillende deelprojecten ook daadwerkelijk uitgevoerd (of in uitvoering).


Groenmuur, Schout Heynricplaats, Rotterdam (Atelier Crossings)

Hortus Conclusus; nat en sachaduwrijks micro-ecosyteem onder Hofbogen (Atelier Biobogen)

  • locatie: Provenierswijk/Agniesebuurt, Rotterdam
  • Atelier Binnenhoven: Tanja Lina (Buro Lina) en Joost van Dijk (Studio Joost van Dijk), Carolien van der Graaf (Vroegvlieger)
  • Atelier Crossings (straat en plein): Marieke de Keijzer (atelier Marieke de Keijzer) en Marlou de Jong (Marlou de Jong Ontwerp) André de Baerdemaeker (Bureau Stadsnatuur Rotterdam)
  • Atelier Biobogen (Tijdelijke natuur Hofpleinlijn): Piet Vollaard, Jacques Vink en Ward Mouwen (Ruimtelab2), Niels de Zwarte (Bureau Stadsnatuur Rotterdam)
  • De resultaten zijn gepresenteerd op IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) 2014, Urban by Nature