Groenbogen


Het klimrek voor de planten is gemaakt met jongeren uit de buurt.

Groenbogen (Ammersooiseplein) is het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpers, ecologen, architecten, kunstenaars én jongeren uit de buurt. Samen maakten zij twee dichte bogen van de Hofbogen aan het stenige Ammersooiseplein groen.

De twee wanden van het Hofbogen spoorviaduct aan het speelplein zijn voorzien van weelderige planten en een Slimme Regenton. De planten hebben witte bloemen, zodat ze in de schemering insecten aantrekken en die op hun beurt foeragerende vleermuizen.

De planten zijn deels overdekt door een uitkragende deel van het viaduct en krijgen daardoor minder water. De Slimme Regenton vangt het water van het dak op en verdeeld dat over de planten. De ton werkt ook als waterbuffer bij hevige regenval. Door een online koppeling met het weerbericht ‘weet’ de regenton wanneer het water moet lozen om weer een maximale als buffercapaciteit te hebben. Sensoren in de grond laten de ton weten wanneer de planten extra water nodig hebben.


Woensdag 25 april 2018, feestelijke plaatsting van de ‘vleermuistegel’ door Theo Coskun en Marvin Biljoen van de Wijkraad Agniesebuurt.

  • jaar: 2017
  • locatie: Ammersooiseplein, Rotterdam
  • team: Jacques Vink, Piet Vollaard (initiatief); Marieke de Keijzer, STEK (beplanting); Bas Sala (Slimme Regenton); Eva Bes, De Kas (onderhoud); Chris Ripken, beeldend kunstenaar (uitvoering rekken en ton))
  • mede mogelijk gemaakt door de voormalige Gebiedscommissie Rotterdam-Noord, Hofbogen BV, Havensteder en Hoogheemraadschap Schieland